Despre Fenomenul Lebăda neagră: Cum ne protejăm de evenimente neprevăzute?

Despre Fenomenul Lebăda neagră: Cum ne protejăm de evenimente neprevăzute?
Publicat: 10/11/2022, 18:26

Se vorbește în ultimul timp în piață despre urmări nefaste asupra economiei, din cauza PIB-ului scăzut, recesiunii începute sau conflictelor geopolitice existente. Cu toții ne putem reaminti de evenimente care au rămas în istoria omenirii drept șocante și care au format traume colective, de genul 11 Septembrie, Incendiul Colectiv, atentate aviatice, sau cât de brusc a pornit criza financiară din 2008. Orice domeniu are un standard de probabilitate și predicție, dar când vine vorba de evenimente neprevăzute automat nu avem la îndemână destule date necesare pentru a le preveni. Evenimentele de genul Lebăda Neagră sunt cele care apar brusc, când nu ne așteptăm și care produc efecte devastatoare pe termen lung.

Ce înseamnă Lebăda Neagră în economie?

Deși acum se poate vorbi despre Lebăda Neagră în mai multe domenii, aceasta a început în economie, fiind o teorie dezvoltată de Nicholas Taleb, trader Wall Street și profesor de economie, într-o carte de-a sa începută încă din 2001. Este vorba despre evenimente imprevizibile, șocante și cu consecințe grave asupra populației generale, așadar sunt destul de rare și pot avea loc în orice sector: financiar, în politică, sănătate, piețe de acțiuni. Se consideră că nimic nu poate preveni un astfel de eveniment având în vedere raritatea sa și lipsa de informații dinaintea evenimentului care să ducă la o concluzie, că ar urma consecințe devastatoare.

Cum se ajunge aici?

Este un eveniment imprevizibil, dar explicat ca și când ar fi putut fi previzibil – dacă ne-am fi gândit destul la eventualele posibilități. Taleb spune în cartea lui cum prejudecățile psihologice ne orbesc de multe ori și ne îndepărtează de la eventuale catastrofe care pot avea loc – cum ar fi de exemplu bias-ul de confirmare, o eroare de logică des întâlnită la traderii crypto, însuși faptul că probabilitatea e extrem de mică raportată la rezultatele pozitive, plus multe altele la care ne-am putea gândi. După ce are loc evenimentul în sine, oamenii încep să caute răspunsuri și să facă anumite conexiuni care să ducă la acel eveniment, tocmai pentru a fi luate în considerare la noile strategii de management al riscului.

Care sunt niște exemple care au avut loc?

Criza Francului Elvețian: În 2015, Banca Națională a Elveției a eliminat cota francului față de euro, ducând la o creștere de 30%, dorind să nu rămână legată de moneda europeană după criza datoriilor europene. Sau, cel puțin, asta s-a declarat – fără să se fi gândit la consecințe – consecințele au fost extraordinar de urâte pentru oricine a avut atunci credite în franci – idee relativ bună având în vedere stabilitatea monedei în timpul crizei anterioare, fiind monedă de refugiu. De asemenea, brokerii au suferit pierderi enorme pe una din cele mai sigure piețe existente: forex.

Criza din 2008 când Lehmann Brothers au intrat în faliment – e unul din cele mai puternice exemple de Lebădă Neagră cu efecte devastatoare asupra întregii populației globului și resimțită inclusiv de noi. Aceștia se împrumutau masiv pentru a investi în bula imobiliară din SUA la acea vreme iar când raportau cifre trimestriale totul arăta că se umflă excesiv deoarece erau incluse și profiturile potențiale. 

Este cea mai gravă criză de la recesiunea din 1929 – 1933, eveniment tot de tipul Lebădă Neagră. Acolo, un crash destul de urât al burselor a fost urmat de scăderea încrederii oamenilor în piețe, scăderea consumului și cheltuielilor, ceea ce s-a dovedit a fi dezastruoasă pentru economii. De aceea economiștii s-au speriat atât de tare la începutul crizei covid-19 de acum 2 ani, pentru a nu se repeta scenariul vechi de peste un secol. De aceea s-au printat bani în exces care acum au rezultat în inflație, care sperăm să se oprească aici.

Cum ne putem feri de un dezastru financiar?

Nu putem mereu prezice o Lebădă Neagră dar putem avea grijă de portofoliile noastre prin diversificare. E important să avem o distribuire uniformă în funcție de gradul de risc și deschidere pe mai toate piețele existente: valută, mărfuri, acțiuni, crypto, sau chiar aur, cel mai vechi activ de refugiu existent. Taleb vorbește în special de strategii corecte ale managementului de risc, printre care păstrarea celei mai mari părți ale portofoliului în active foarte sigure.

Oricine poate deveni un investitor. La scară globală, criptomonedele reprezintă o clasă de active emergentă, cu un număr de investitori aflat în continuă creștere. În cadrul platformei IXFI, construim o comunitate crypto în care toată lumea este binevenită. Suntem serioși când spunem că oricine poate fi un investitor: creați un cont pe IXFI chiar astăzi și beneficiați de o suită largă de peste 350 de criptomonede, precum și de premii exclusive care se desfășoară lunar prin campanii promoționale.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Secretariatul lui Moș Crăciun s-a redeschis în Franța